Android İşletim Sistemi

GİRİŞ

 

Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ile birlikte insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik çözümler oldukça artmıştır. Mobil cihazlarda bunlardan biridir ve hayatımızda oldukça büyük bir yere sahiptir. Mobil cihaz kullanımının artması ile iletişimimizi artık her an her saniye istediğimiz yerden istediğimiz şekilde gerçekleştirebilmekteyiz.

Günümüzde de internet kullanımının artışı ile görülmektedir ki mobil cihazlar her alanda kullanılmakla birlikte her türlü işlemimizi banka, eğitim ödemeleri, bilgi alışverişi, online  vs. yapabildiğimiz bir ortam haline gelmiştir.

Piyasa araştırması yaptığımız zaman gördüğümüz bir şey var ki başarılı şirketler mobil cihazlara olan bağlılıktan yararlanarak yatırımlar yapmaktadır. Özellikle yazılım firmalarına baktığımız zaman yapılan masaüstü yazılımlarının satışını artırmak, kullanımını artırmak, kolaylık sağlamak vs için mobil uygulamalarını da bulut sistemler kullanarak masaüstü uygulamaları ile uyumlu hale getirerek beraberinde geliştirmektedirler.

Bu mobil cihazların çalışabilirliğini sağlayan en yaygın kullanıma sahip işletim sistemi de Android İşletim Sistemidir (Android OS). Yapılan araştırmalara göre kullanılan cihazların yaklaşık olarak %78′ i android işletim sistemine sahip cihazlardır. Bu kadar yaygın olmasının bir çok sebebi vardır. Her bütçeye hitap etmesi, kullanım kolaylığı, birden çok ürüne uyum sağlayabilmesi, cihaza ekstra bir çok özellik sağlayabilir olması vs bir çok sebep sayılabilir.

 

  1. Mobil Uygulama Nedir?

Günümüzde hemen hemen herkesin yanına almadan dışarı çıkamadığı smartphone (akıllı telefon), tabletler gibi cihazlara özel olarak kodlanmış ve tasarlanmış yazılımlara “Mobil Uygulama” denmektedir.

Mobil uygulamalar kullanılacak olan cihaza göre tasarlanmakta ve kodlanmaktadır. Mesela yaptırdığınız uygulamanın iphone, ipad gibi cihazlarda çalışmasını istiyorsanız uygulamanız IOS tabanlı olarak geliştirilmek zorundadır, eğer Samsung, HTC gibi android işletim sistemi kullanan tablet veya akıllı telefonlarda çalışmasını istiyorsanız uygulamanız Android tabanlı olarak geliştirilmek zorundadır.

Mobil bir cihaza ve kullandığı işletim sistemine yönelik olarak bir yazılım tasarlama ve oluşturma işlemine mobil uygulama geliştirme denilmektedir. Geliştirme süreci işletim sistemlerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin Android işletim sistemine uygulama geliştirmek istenilirse iyi seviyede java programlama dili bilgisi gerekirken, iOS işletim sistemine yönelik bir yazılım geliştirmek istenilirse objective-c dilinin bilinmesi gerekmektedir. Her bir işletim sistemi için geliştirme ortamı ve programlama dili farklılık göstermektedir. Mobil bir uygulama geliştirilmek istendiğinde izlenilebilecek 3 farklı yol bulunmaktadır. Bunlar:

 

Native Uygulama Geliştirme: Belirli bir işletim sistemine yönelik belirli bir programlama diliyle geliştirmenin yapılması,

Web Tabanlı Uygulama Geliştirme: Böyle bir mobil uygulama yazıldığında tek seferde tüm platformlarda çalışabilecek bir uygulamanın geliştirilmesi,

Hibrit Geliştirme: Native kodlamanın içerisine web tabanlı bir sisteme erişim sağlanarak iki teknolojinin birden aynı anda kullanılabildiği geliştirmedir.

 

Uygulama geliştirmede tasarım anahtar konulardan biridir. Hızlı bir şekilde sayısı artan mobil uygulamalar, kullanıcıların beklentilerini de aynı zamanda daha da arttırmaktadır. Bu da geliştiricilerin uygulama geliştirirken, uygulama arayüzünün basit ama içerik yönünden zengin bir uygulamanın olması arasında bir dengeyi gözetmesi gerekliliğini öne çıkarmaktadır. Uygulamanın basit olması çoğu zaman uygulamanın negatif bir şekilde eleştirilmesine sebep olabilir. Basit olarak geliştirilen uygulama kullanıcıya yeterince hitap etmeyebilir. Aynı şekilde içerik yönünden zengin olan bir uygulamanın da çeşitli sıkıntıları olabilir. İçerik yönünden zengin bir uygulamada yeni bir uygulamanın nasıl kullanılacağını öğrenilmesi gibi konular kullanıcının daha fazla zaman harcamasına ve uygulamanın olumsuz bir şekilde eleştirilmesine sebep olmaktadır. [1]

 

  1. Başlıca İşletim Sistemleri, Cihazlar ve Uygulama Mağazaları/Store’lar
İşletim Sistemleri Cihazlar Uygulama Mağazaları
Apple IOS  Iphone ve Apple Tabletler Apple App Store
Android Başlıcaları; Samsung, HTC, Simens, Sony, Asus, LG
(hemen hemen tüm telefonlar)
Google Play Store
Windows Mobile Başlıcaları; Nokia Lumia, Windows Phone, Huawei Windows Phone Store
Blackberry Blackberry BlackBerry App World

 

  1. Android İşletim Sistemi Nedir?

Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilmiş olan, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, özgür bir mobil ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, ufak ama çok önemli kısmın google tarafından kodları kapalıdır, google bu kısmın kendisi dışında ulaşılmasını istememektedir. Desteklenen uygulama uzantısı “.apk”dir. Google tarafından ücretsiz olmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarını daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google bir reklam firmasıdır, reklam alarak para kazanır, android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlamaktadır, bu şekilde daha fazlasını kazanmaktadır.

Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için hali hazırda 1 milyondan fazla uygulama bulunmaktadır. Google Play Store ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google’ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.

Open Handset Alliance, 5 Kasım 2007’de Android’i kurduğunu duyurmuştur ve ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır.

Android, Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir. Bu sistem ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java-uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışmaktadır. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (JIT) Dalvik sanal makinesini kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcıgeliştirici çevresine sahiptir. Google aynı zamanda işletim sistemindeki hataları bulan kullanıcıları para ödülü ile ödüllendirmektedir.  [2]

 

  1. Android İşletim Sistemi Özellikleri ve Mimarisi

Temel Özellikler:

  • Multitasking(çoklu görev)
  • Multitouch (çoklu dokunuş)
  • Flash desteği
  • Android market ile uygulama yükleme [3]

 

sistem mimarisi

Şekil 1. Sistem Mimarisi

 

  1. Android İşletim Sistemi Sürümleri

Tablo 1. Android İşletim Sistemi Sürümleri [26]

Sürüm Kod adı Yayın tarihi
1.1 Astro 9 Şubat 2009
1.2 Bender 16 Mart 2009
1.5 Cupcake 30 Nisan 2009
1.6 Donut 15 Eylül 2009
2.0

2.1

Eclair 26 Ekim 2009

Ocak 2010

2.2 Froyo 20 Mayıs 2010
2.3 Gingerbread 6 Aralık 2010
3.0

3.1

3.2

Honeycomb Şubat 2011

Temmuz 2011

Kasım 2011

4.0 Ice Cream Sandwich 19 Ekim 2011
4.1

4.2

4.3

Jelly Bean 9 Temmuz 2012

29 Ekim 2012

24 Temmuz 2013

4.4 KitKat ® 31 Ekim 2013
5.0

5.0.1

5.0.2

5.1.0

5.1.1

Lollipop 12 Kasım 2014

2 Aralık 2014

19 Aralık 2014

10 Mart 2015

6.0 Marshmallow 5 Ekim 2015

 

6. Avantajları

  • İşletim sisteminde sınır yoktur. Ekran ışığı, ses yüksekliği, işlemci hızını artırma vb bir çok özelliğe hakim olunabilmektedir.
  • Tek cihaza yönelik değildir. Farklı bir çok markanın cihazlarına entegre edilebilmektedir.
  • Esnek, kolay düzenlenebilir, eksik bulunan özellikler için kolaylıkla eklemeler yapılabilmektedir. Cihazınıza kendiniz hükmedebilmektedisiniz.
  • Uygulama geliştirmek için test cihazı olarak kullandığınz zaman cihaz ömrü kısalması gibi bir durum ve ekstra işlemler yapılması söz konusu değildir.
  • Android uygulama geliştirme Java ile rahatça tüm işletim sistemleri üzerinde yapılabilmektedir.
  • Flash desteği ile web üzerinde tam hakimiyet sağlayarak erişimde kısıtlama yapmaz.
  • Cihaza göre değişmekle beraber ana sayfa oluşturabilme imkanı sağlamaktadır. Yani sık kullandığımız uygulamalarınızı bilgisayardaki masaüstü gibi ekran anasayfasına yerleştirebilirsiniz.
  • Birden fazla işi aynı anda yaparken iki pencereyi de görünütüleyebilmenizi sağlayacak çoklu pencere özelliği mevcuttur.
  • Üst menü kısayolları gelişmiş olduğundan anlık bir ayar yapmak için ayarlara giderek tekrar işleminize dönmenize gerek yoktur. Kolaylıkla özelliği açıp kapatabilirsiniz. (Konum, Mobil Veri vs.) [4] , [5]

 

7. Dezavantajları:

  • Açık bir ekosisteme sahip olduğu için dış saldırılara karşı güvenlik açığı olabilmektedir.
  • Kullanım olarak bir çok özelliği bünyesinde barındırdığından dolayı bazı kullanıcılara karaşık gelebilmektedir.
  • Çok fazla cihaz çeşitliliği olduğundan dolayı performans odaklı optimize edilememektedir.
  • Varsayılan uygulamaları telefondan silmek mümkün değildir. Kullanmadığınız bir çok uygulama telefonun içerisinde gelir ve silinmesi mümkün değildir.
  • Sistem güncellemesi yapıldıktan sonra bunun sizin elinize ulaşması biraz zaman almaktadır ve bununla ilgili sıkıntı çeken bir çok kullanıcı bulunmaktadır.
  • Donanım ve yazılım birbirine uyumlu bir şekilde üretilmediği için RAM kullanımı fazla olduğundan dolayı kullandıktan belirli bir süre sonra donma takılma kendini kapatma gibi sıkıntılar da meydana gelmektedir.
  • Çok fazla özelliği bir arada bulundurduğundan dolayı karmaşıktır. [6]

 

SONUÇ

Dünyanın en büyük sektörlerinden biri olan yazılım teknolojisi ve bu teknoloji ile hızla gelişen ürünler öncelikli olarak mobil cihazlardır. Her gün birçok mobil uygulamanın reklamı ile karşılaşırken sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde de kullanımı çok yaygınlaşmış birçok android  cihaz  ile karşılaşmaktayız. Bir çok avantajı ile beraber dezavantajları da olmasına rağmen şu an dünyada en çok tercih edilen mobil işletim sistemidir.

 

KAYNAKÇA

 

  1. Hasan DALMAZ, Android Tabanlı Cihazlarda Web Verilerinin Gerçek Zamanlı Değişken Parametreli Takibi, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri 2015
  2. Android İşletim Sistemi, https://tr.wikipedia.org/wiki/Android_(i%C5%9Fletim_sistemi)
  1. Fırat Üniversitesi M.Baykara Slayt, Web.firat.edu.tr/mbaykara/ANDROID.ppt
  2. https://www.inploid.com/t/ios-isletim-sisteminin-androide-gore-avantajlari-ve dezavantajlari-nelerdir/27451/
  3. http://shiftdelete.net/ios-ile-androidi-karsilastirdik-34697?p=2
  4. http://www.gurkanbilgisu.com/2016/04/android-ios-karsilastirmasi-kullanici deneyimi.html         

  

Genel içinde yayınlandı

Yorum bırakın