Veri Ambarı Nedir?

Veri Ambarı, veritabanındaki hareketlerden çok sorgulama ve analiz için kullanmak üzere dizayn edilmiş ilişkisel bir veritabanı olarak adlandırılır. İçerisinde hareket verisinden elde edilmiş tarihi bilgiler ve başka kaynaklardan toplanmış bilgiler barındırır. Veri ambarında, analizler ve raporlar sonucunda alınacak kararlar için gerekli olabilecek kullanılabilir veri oluşturulur. Bir veri ambarı bütün karar vericilere verileri, işlem sonuçlarını sunan birçok birbirine bağlı alt bileşenden oluşur.

Veri ambarı, Veriyi farklı hassasiyetlere göre düzenlediğimiz, sakladığımız büyük veritabanı olarak düşünebiliriz, verinin kullanıma yönelik olarak seçilmesi gerekir, yani amaca yönelik olmalıdır. Bu seçim işleminden sonra verilerin knowledge dönüştürülmesi gerekir, buradaki işlemde veri madenciliği olarak isimlendirilir.

Veri ambarının ne olduğunu iyi anlayabilmek için 3 bileşenin farkını iyi bilmemiz gerekir: Data (Veri) – Information (Bilgi) – Knowledge (İlim,Tecrübe,Sonsuz Bilgi)

Data –> Information –> Knowledge

Data : Bir anlam içermeyen herhangi bir değerdir. İşlenmemiştir.

Information : Verinin ilişkilendirilmiş haline, analiz edilmesine denir.

Knowledge : Information lar arasındaki ilişkilerin bilinmesi durumudur. Yani birden çok bilginin bir araya getirilmesi ile knowledge elde edilir. Örneğin; sıcaklık düştü kazak satışı arttı yani kışın kazak satışı çoğalır ona göre planlama yapılmalıdır.

Örneğin ; 25 derece bir data, bunun hava durumu olduğu information, bu değerin yaza kışa ait olması ve bir sonraki yıl da bu değere yakın olacağının bilinmesi knowledge ‘dır.

Veri ambarı ise, dataların işlenerek, temizlenerek, ayrıştırılarak, birleştirilerek information ların elde edilmesi ve bunların tutulduğu sabit,değiştirilemez yani zamanla veri eklemesi yapılamayan veritabanlarının birleştirilmiş büyük halidir.

Genel içinde yayınlandı

Yorum bırakın